Velika akcija i ODPRODAJA sve do 50 % OFF KLIK ZA POPUSTE * Ograničeno vrijeme.

Bolest crne kože (BSD) , također poznata kao alopecija X, složeno je stanje koje prevladava kod određenih pasmina pasa, osobito nordijskih pasmina kao što su pomeranci, aljaški malamuti i sibirski haskiji. Manifestira se postupnim gubitkom pigmentacije i dlačica na zahvaćenim područjima, što rezultira primjetnim tamnjenjem ili sivom bojom kože, otkud i naziv. Iako BSD obično ne uzrokuje nelagodu ili bol kod oboljelih pasa, ipak može biti problem za vlasnike kućnih ljubimaca i njihove krznene prijatelje.

Kod kojih pasmina se javlja?

Bolest crne kože ( Black Skin Disease - BSD), poznata i kao alopecija X, često se javlja kod određenih pasmina pasa, osobito nordijskih pasmina. Među najčešćim pasminama kod kojih se pojavljuje BSD su pomeranci, aljaški malamuti, sibirski haskiji i neki drugi nordijski psi. To ne znači da se BSD ne može pojaviti kod drugih pasmina, ali nordijske pasmine često su osjetljivije na bolest.

Razumijevanje bolesti crne kože

Točan uzrok BSD-a ostaje nejasan, unatoč opsežnim istraživanjima u veterinarskoj medicini. Predloženo je nekoliko teorija, uključujući hormonsku neravnotežu, genetske predispozicije, poremećaje štitnjače i probleme s nadbubrežnom žlijezdom psa. Međutim, nijedna od ovih hipoteza nije konačno dokazana, ostavljajući situaciju pomalo tajanstvenom.

Simptomi

Glavni simptom BSD-a je postupni gubitak dlake i pigmentacije, koji obično počinje na leđima psa i na kraju se širi na druge dijelove tijela. Oboljeli psi također mogu pokazati promjene u ponašanju kao što su povećani umor ili promjene u apetitu, iako su one rjeđe.

Dijagnoza

Dijagnoza BSD-a može biti izazovna jer se uglavnom radi o kliničkoj dijagnozi koja se temelji na karakterističnim simptomima. Veterinari mogu napraviti krvne pretrage kako bi isključili bilo kakvu temeljnu hormonsku neravnotežu ili druge potencijalne uzroke gubitka kose. Osim toga, mogu se izvesti biopsije kože kako bi se potvrdila dijagnoza i isključila druga stanja kože.

Mogućnosti liječenja

Nažalost, ne postoji definitivan lijek za BSD, opcije liječenja uglavnom su usmjerene na upravljanje simptomima i poboljšanje kvalitete života oboljelog psa. Neki pristupi uključuju:

1. Terapija melatoninom: Melatonin, hormon koji regulira cikluse spavanja i budnosti, pokazao je obećavajuće rezultate u nekim slučajevima BSD-a. Vjeruje se da pomaže regulirati ciklus rasta dlake psa i može usporiti napredovanje gubitka dlake.

2. Dodaci prehrani: Određeni dodaci prehrani, poput omega-3 masnih kiselina i vitamina E, mogu pomoći u poboljšanju stanja kože i dlake psa. Važno je posavjetovati se sa svojim veterinarom kako biste odredili odgovarajuće dodatke i doze za vašeg ljubimca.

3. Hormonska terapija: U nekim slučajevima, hormonska terapija može biti propisana za rješavanje temeljne hormonske neravnoteže koja može pridonijeti BSD-u. To može uključivati ​​lijekove poput levotiroksina ili mitotana, ali učinkovitost varira od slučaja do slučaja.

4. Lokalni lijekovi: Lokalni lijekovi kao što su ljekoviti šamponi ili sprejevi mogu pomoći umiriti zahvaćenu kožu i spriječiti sekundarne infekcije. Međutim, ti su lijekovi obično potporne prirode i ne liječe uzrok bolesti.

5. Redovito praćenje: Psi s BSD-om trebaju redovito praćenje od strane veterinara radi praćenja napredovanja bolesti i prilagođavanja liječenja prema potrebi. Osim toga, važno je održavati dobro opće zdravlje pravilnom prehranom, redovitom tjelovježbom i kontrolom parazita za kontrolu BSD-a.

BSD ne boli

Bolest crne kože ostaje složeno i slabo shvaćeno stanje u veterinarskoj medicini. Iako ne postoji definitivan lijek, rana dijagnoza i odgovarajuće liječenje mogu poboljšati kvalitetu života oboljelih pasa. Vlasnici kućnih ljubimaca trebali bi blisko surađivati ​​s veterinarima kako bi razvili prilagođeni plan liječenja koji odgovara individualnim potrebama njihovih ljubimaca i povećava njihovu udobnost i dobrobit.

Autor LovingPaw

Share:

Upravo dodano na vašu listu želja:
moja lista želja
Upravo ste dodali ovaj proizvod u svoju košaricu: