Velika akcija i ODPRODAJA sve do 50 % OFF KLIK ZA POPUSTE * Ograničeno vrijeme.

Brahicefalne pasmine pasa često su vrlo popularne među ljubiteljima životinja zbog svog jedinstvenog izgleda i ljupke prirode. Međutim, važno je razumjeti da ove pasmine dolaze sa specifičnim izazovima i brigama koje morate uzeti u obzir kada postanete vlasnik.

Brahicefalne pasmine poput francuskih buldoga, mopsa, engleskog buldoga, bostonskog terijera i mnoge druge poznate su po svojim "ravnim" licima i skraćenim njuškama. Ova anatomija, koja se naziva i brahicefalna morfologija, može donijeti više zdravstvenih problema i ograničenja nego pasmine s dužom njuškom.

Jedan od najznačajnijih izazova s ​​brahicefalnim pasminama je njihova sklonost respiratornim problemima. Zbog skraćene njuške ovi psi često imaju uže dišne ​​putove i manje nosne prolaze, što može uzrokovati probleme s disanjem , osobito tijekom tjelesne aktivnosti ili po vrućem vremenu. Problemi s disanjem mogu dovesti do otežanog disanja, nedostatka zraka, hrkanja, kašlja, pa čak i ozbiljnijih stanja poput sindroma opstrukcije dišnih putova.

Osim problema s disanjem, brahicefalne pasmine sklonije su i problemima s termoregulacijom. Zbog kratke strukture njuške imaju problema s hlađenjem tijela, što ih čini osjetljivijima na toplinu . Vlasnici ovih pasmina trebaju biti posebno oprezni tijekom vrućih ljetnih mjeseci i izbjegavati pretjerano izlaganje visokim temperaturama.

Osim zdravstvenih problema, vlasnici brahicefalnih pasa moraju uzeti u obzir i druge aspekte njihove njege. Na primjer, zbog kratke dlake ovi su psi osjetljivi na hladno vrijeme i potrebna im je dodatna zaštita od hladnoće . Također je važno paziti na njihovu prehranu jer su neke brahicefalne pasmine sklone pretjeranom debljanju, što može pogoršati njihove zdravstvene probleme.

Unatoč izazovima povezanim s brigom o brahicefalnim pasminama, mnogi vlasnici ovih pasa tvrde da su oni iznimno dragi i zabavni prijatelji. Važno je samo biti svjestan njihovih posebnih potreba i pružiti im odgovarajuću skrb i veterinarsku skrb. Prije nego što se odlučite kupiti ili usvojiti brahicefalnog psa, posavjetujte se sa svojim veterinarom i saznajte što više informacija o potrebama i zdravstvenim problemima koji dolaze s ovom posebnom kategorijom pasmine.

Koje su pasmine brahicefali? Pregled značajki i izazova

U nastavku je pregled nekih od pasmina koje spadaju u brahicefalnu kategoriju i zajedničke karakteristike.

  1. Francuski buldog : Francuski buldozi su jedna od najprepoznatljivijih brahicefalnih pasmina. Imaju široku glavu, kratke njuške i velike uši. Oni su živahni, puni ljubavi i odani psi, ali su skloni problemima s disanjem, osjetljivosti na toplinu i pretjeranom debljanju.
  2. Mops : Mops je poznat po svom slatkom izgledu, s naboranim licem i niskom, kompaktnom građom. Oni su prijateljski nastrojeni, zabavni i živahni drugovi, ali poput francuskih buldoga imaju problema s disanjem, osjetljivošću na toplinu i mogućih problema s kožom.
  3. Engleski buldog : Engleski buldog ima snažnu, mišićavu građu i kratku, široku glavu. Vrlo su ljubazni i nježni, ali skloni problemima s disanjem, prekomjernom težinom te problemima s kožom i kožnim naborima.
  4. Bostonski terijer : Bostonski terijeri su mali, živahni psi s prepoznatljivim licem koje podsjeća na ljudsku masku. Pametni su, razigrani i odani, ali mogu imati i probleme s disanjem, osjetljivost na toplinu i probleme s kožom.
  5. Pekinezeri : Pekinezeri su mali, ali snažni psi s dugom dlakom i karakterističnim ravnim licem. Ponosni su, neovisni i odani, ali skloni problemima s disanjem, osjetljivošću na toplinu i problemima s kožom.
  6. Shih Tzu : Shih Tzu su mali, slatki psi s dugom, svilenkastom dlakom i ravnim licem. Oni su puni ljubavi, razigrani i odani obiteljski drugovi, ali mogu imati problema s borama na koži, problemima s disanjem i osjetljivošću na toplinu.

Ovi opisani psi nisu iscrpan popis brahicefalitičnih pasmina, ali su među najprepoznatljivijim i najpopularnijim. Ako razmišljate o tome da postanete vlasnik brahicefalnog psa, od ključne je važnosti da se upoznate s njihovim posebnim potrebama i zdravstvenim izazovima i osigurate da dobiju odgovarajuću njegu i veterinarsku skrb koja će vašem ljubimcu omogućiti sretan i zdrav život.

Autor LovingPaw

Share:

Upravo dodano na vašu listu želja:
moja lista želja
Upravo ste dodali ovaj proizvod u svoju košaricu: