Velika akcija i ODPRODAJA sve do 50 % OFF KLIK ZA POPUSTE * Ograničeno vrijeme.

Analne žlijezde male su žlijezde koje se nalaze s obje strane anusa vašeg psa. Iako su te žlijezde male, igraju važnu ulogu u fiziologiji i ponašanju psa. Međutim, oni također mogu uzrokovati probleme ako se njima ne upravlja pravilno. U ovom ćemo članku raspravljati o funkciji analnih žlijezda kod pasa i potencijalnim problemima koji mogu nastati.

Što su analne žlijezde?

Analne žlijezde, također poznate kao analne vrećice ili analne žlijezde, male su žlijezde koje se nalaze s obje strane psećeg anusa. Ove žlijezde proizvode tekućinu koja se naziva analni iscjedak. Analni iscjedak je mješavina ulja i drugih spojeva koji imaju specifičan miris. Ovaj miris pomaže psu da označi svoj teritorij i da komunicira s drugim psima.

 

Gdje se nalaze analne žlijezde?

Koje probleme mogu izazvati analne žlijezde?

  1. Pretjerano lučenje : Ponekad se može dogoditi da analne žlijezde ne luče dovoljno redovito ili se luči previše tekućine. To može dovesti do neugodnih mirisa, nelagode, pa čak i upale ili infekcije analnih žlijezda.
  2. Začepljene analne žlijezde : Kada se analni sekret ne izlučuje pravilno, analne žlijezde mogu postati začepljene. To može uzrokovati nelagodu, bol i, u nekim slučajevima, čak i apscese (nakupljena gnojna tekućina) koji zahtijevaju veterinarsko liječenje.
  3. Lizanje ili griženje anusa : Ako pas ima problema s analnim žlijezdama, može početi lizati ili gristi anus u pokušaju da ublaži nelagodu. To može dovesti do iritacije kože i dodatnih problema.

Kako možemo riješiti probleme s analnim žlijezdama?

  1. Redovito pražnjenje analnih žlijezda : Mnogi vlasnici pasa redovito provode postupak pražnjenja analnih žlijezda na svojim ljubimcima. To možete učiniti sami ili kontaktirati veterinara ili profesionalnog timaritelja pasa.
  2. Uravnotežena prehrana i hidracija : Uravnotežena prehrana i odgovarajuća hidracija mogu pomoći u održavanju zdravlja probavnog sustava vašeg psa, što može smanjiti rizik od problema s analnim žlijezdama.
  3. Veterinarski pregled : Ako primijetite bilo kakve probleme ili neuobičajeno ponašanje kod vašeg psa koje bi moglo ukazivati ​​na probleme s analnim žlijezdama, važno je potražiti savjet veterinara. Veterinar vam može pomoći u dijagnosticiranju i liječenju problema.

Zaključak

Analne žlijezde važan su dio fiziologije psa, ali također mogu uzrokovati probleme ako se njima ne upravlja pravilno. Redovito praćenje i njega analnih žlijezda vašeg psa te pravovremeni posjeti veterinaru mogu pomoći u sprječavanju ili rješavanju potencijalnih problema. To će osigurati da vaš krzneni prijatelj ostane zdrav i udoban tijekom cijelog života.

Autor LovingPaw

Share:

Upravo dodano na vašu listu želja:
moja lista želja
Upravo ste dodali ovaj proizvod u svoju košaricu: