Velika akcija i ODPRODAJA sve do 50 % OFF KLIK ZA POPUSTE * Ograničeno vrijeme.

Ksilitol je zaslađivač koji se sve više koristi u prehrambenim proizvodima kao zamjena za šećer. Iako je relativno siguran za ljude, može predstavljati ozbiljnu opasnost za naše krznene prijatelje. Razlozi za to su važni, ali je također ključno da vlasnici pasa znaju gdje se ksilitol može pronaći.

Zašto je ksilitol opasan za pse?

Kada psi progutaju proizvode koji sadrže ksilitol, brzo može doći do opasnog stanja koje se naziva hipoglikemija, a koje uzrokuje dramatičan pad šećera u krvi. To može uzrokovati simptome poput povraćanja, letargije, problema s koordinacijom, drhtanja, pa čak i gubitka svijesti. U teškim slučajevima hipoglikemija može dovesti do kome i smrti. Osim toga, ksilitol također može uzrokovati ozbiljno oštećenje jetre kod pasa, što može dovesti do zatajenja jetre i smrti.

Gdje se nalazi ksilitol?

Ksilitol se može naći u mnogim proizvodima namijenjenim ljudskoj prehrani. Među najčešćim izvorima ksilitola su:

Žvakaće gume i bomboni: Žvakaće gume bez šećera, bomboni i drugi osvježivači usta često sadrže ksilitol kao zamjenu za šećer.

Hrana za dijabetičare: Xylitol se često koristi u hrani za dijabetičare kao zamjena za šećer.

Stomatološki proizvodi: Neki stomatološki proizvodi, poput pasta za zube, vodica za ispiranje usta i osvježivača daha, mogu sadržavati ksilitol za poboljšanje okusa.

Neke namirnice: Ksilitol se također može naći u nekim namirnicama, poput maslaca od kikirikija, jogurta, sladoleda i drugih proizvoda.

Svijest o opasnostima ksilitola ključna je za zaštitu naših ljubimaca. Vlasnici pasa trebaju pažljivo provjeriti sastav proizvoda koje drže kod kuće kako bi izbjegli rizik od trovanja ovim zaslađivačem. Ako sumnjate da je vaš pas progutao ksilitol, obavezno potražite pomoć veterinara jer brza reakcija može spasiti život vašem ljubimcu.
Autor LovingPaw

Share:

Upravo dodano na vašu listu želja:
moja lista želja
Upravo ste dodali ovaj proizvod u svoju košaricu: