Velika akcija i ODPRODAJA sve do 50 % OFF KLIK ZA POPUSTE * Ograničeno vrijeme.

Počeli su topli dani i priroda se budi. I biljke i životinje. Veliku zdravstvenu opasnost za pse predstavljaju gusjenice hrastovog moljca , odnosno tzv. Što vlasnici trebaju znati o njima i zašto bi ih štenci trebali izbjegavati? Čitati...

Najopasniji dio ovih gusjenica su njihove dlake. Tisuće sitnih dlačica sadrže thaumetopoein, iritant koji može postati ozbiljan problem za druge životinje. Razdoblje najvećeg rizika je od svibnja do srpnja , kada gusjenice silaze s drveća i postaju odrasli moljci na tlu.

Hrastova ušara (Thaumetopoea processionea) je relativno mala sova. Gusjenice uglavnom žive na hrastovim stablima, ali rado se nastanjuju i na drugim vrstama drveća u parkovima i šumama i često se pojavljuju u velikim skupinama. U stresnim situacijama ili prijetnjama hrast pušta dlake. Svaka dlaka ima kukicu koja se zabada u kožu psa. Kao rezultat toga, dlačice pucaju i ispuštaju svoju iritirajuću tvar. Dlake gusjenice žive dugi niz godina i stoga su opasne u područjima gdje se nasele.

Kako prepoznati opasne gusjenice?

Prepoznavanje gusjenica i gnijezda važno je kako biste mogli na vrijeme reagirati i zaštititi svog psa.

Gusjenice imaju crnu glavu i tijelo prekriveno dugim bijelim dlakama koje sadrže otrovnu tvar. Gnijezda su obično u obliku kupole ili suze promjera sličnog promjeru teniske loptice. U početku su gnijezda bijela, ali s vremenom mijenjaju boju i dobivaju smeđu boju.

Gnijezdo putujućeg djetlića ili hrastovog moljca

Što se događa ako vaš pas dođe u kontakt s gusjenicom?

Ako pas dođe u kontakt s gusjenicom ili njezinim gnijezdima i dlake uđu u nos/usta, mogu se pojaviti reakcije kao što su slinjenje, oticanje jezika, konjuktivitis, povraćanje, problemi s disanjem i otečena usta.

Ako dlaka dospije u pluća, mogu se pojaviti razni problemi s plućima. Ako dlačice uđu u probavni trakt gutanjem, to također može dovesti do oštećenja u području crijeva.

Oticanje jezika i sluznice u grlu može uzrokovati opasnost od gušenja. U svakom slučaju oboljelog psa mora liječiti veterinar, jer su posljedice ponekad teške i kobne.

Posljedice dlakavosti su izuzetno neugodne i opasne

ODMAH OTIĐITE VETERINARU: Ako jezik i sluznica u grlu oteknu, postoji opasnost od gušenja. U svakom slučaju, oboljelom psu potrebna je veterinarska pomoć jer posljedice mogu biti ozbiljne.

Kako zaštititi psa?

  • Izbjegavajte područja s povećanom pojavom hrastovog moljca
  • Vlasnici pasa trebali bi poslušati upozorenja. Njih izdaju nadležna tijela u slučaju teške infekcije.
  • Kada putujete u zahvaćeno područje, vaš pas treba biti na uzici kako ne bi naletio na gusjenicu.
  • Upoznajte se s izgledom gusjenice i gnijezda kako biste ih prepoznali.
  • Pozovite psa na vrijeme ako hoda u blizini gusjenica ili gnijezda

    Autor LovingPaw

    Share:

    Upravo dodano na vašu listu želja:
    moja lista želja
    Upravo ste dodali ovaj proizvod u svoju košaricu: